Idealne owoce z witaminą C

Zimowa dieta powinna być bogata w owoce i warzywa, dlatego że produkty te zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i utrzymania homeostazy naszego organizmu. Owoce, szczególnie te krajowe, zawierają zestaw niezbędnych substancji, które wspomagają nasze zdrowie. Zwolennicy diety związanej z konkretną lokalizacją przyznają, że każdy organizm najlepiej funkcjonuje wówczas, gdy zasilany jest produktami, które normalnie występują w strefie klimatycznej, w której mieszka dana osoba.

Dlatego też dla nas, mieszkających w środkowej Europie bardzo dobrym źródłem witamin powinny być owoce jagodowe. Są one uprawiane u nas od wieków, przy tym w znaczącej liczbie przypadków wyrosną w stanie naturalnym, więc są w pełni zaadoptowane dla naszej strefie klimatycznej. Borówki, jagody, maliny, a również inne owoce leśne mają bardzo duże ilości witaminy C witamina C jest bardzo silnym antyoksydantem, który zabija wolne rodniki i tym samym opóźnia procesy starzenia się komórek, a też całego organizmu. Borówki bogate w witaminę C mogą stanowić perfekcyjne źródło antyoksydantów w diecie zimowej. Powinno się je Bez wątpienia wcześniej zakonserwować, ususzyć bądź zamrozić. Straty składników pokarmowych, w tym straty cennej witaminy C będą nieznaczne, a mimo to będziemy mogli się cieszyć zimą perfekcyjnym smakiem zdrowych owoców, które zawierają składniki niezbędne dla rozwoju naszego organizmu. Taka dieta na 100 procent przysłuży się również osobom, które prowadzą dietę odchudzającą.

Zobacz także: owoce jagodowe.


Zostaw odpowiedź

Musisz się zalogować aby móc komentować.